top of page

LA HISTÒRIA D'UNA FINCA AMB MOLTES REALITATS

Introducció

Can Xammar de Baix és una masia que es troba a l’Ametlla del Vallès, a la comarca del Vallès Oriental. La finca està inclosa con a patrimoni immoble per la diputació de Barcelona amb fitxa de l’any 2009 i es considera un bé cultural d’interès local dins del municipi.

 

La casa, coincident amb l’escut de la façana principal de la masia, fou edificada el 10 de març del 1649 (s. XVII) com a residència d'Antoni Xammar, tot i així els inicis de la història de la família Xammar daten del 1250 (s. XIII).

Molts noms però un sol indret

Al cap dels anys el nom de la finca ha anat variant segons la propietat i la funció que acollia en el seu interior. 

 

Els Xammar són una família que data els seus inicis al segle XIII (any 1250), per aquell llavors, la finca principal de la família era Can Xammar de Dalt, ara anomenada “Can Millet”. Al llarg dels anys la família Xammar va anar creixent fins que finalment, al 1649, dins dels terrenys de la família, es construí Can Xammar de Baix.

Anys més tard, la propietat fou heredada per Magí Xammar (fill d'Antoni Xammar), moment en el que va reanomenar-se la instal·lació com Casa Magí.

L'últim segle, gràcies a l'Obra de Nstra Senyora de la Visitació, la propietat es va anomenar popularment com Casal de la Visitació.

La nova instal·lació juvenil recupera el nom original de la masia, com Can Xammar de Baix, recuperant també cadascuna de les realitats que ha albergat l'edifici i voltants.

Arbre CX.png
SAVE_20180924_114543.jpeg
SAVE_20180924_114212.jpeg

Els inicis i la família Xammar

L'origen de la masia es remunta a l'establiment d'un fil de la família que en heredar part de la finca, s'hi instal·là. Tot i que l'any 1618 ja apareix el topònom de Can Xammar de Dalt i Can Xammar del Racó, que fa referència al mas que ens ocupa, no és fins al 1649 que fou acabada de construir.

L'activitat i prestigi de la casa va anar agafant importància fins que, a l'any 1656, segons documents de classificació dels tributs que havien de pagar les grans masies, Can Xammar de Baix ja apareixia a la primera categòria i superava la casa mare, Can Xammar de Dalt.

 

La família Xammar va donar molt prestigi a la instal·lació, però pocs documents es poden trobar d’aquella època o anteriors a 1850. De la mateixa manera que d’altres finques burgeses de l’època, es va dedicar al cultiu de la vinya. Al 1864 el propietari de la casa va ser Josep Xammar, alcalde de l’Ametlla del Vallès i ja l’any 1925, Dolors Xammar i Gili va vendre la finca a l’obra social de la Nstra. Senyora de la Visitació.

L'Obra de la Visitació

Aquesta instal·lació va passar a mans de l’Obra social de la Nstra. Senyora de la Visitació a l'any 1925, la qual tenia com a finalitats la visita, el socors i l’assistència gratuïta als malalts pobres en els seus domicilis o bé en residències de convalescència pròpies de la congregació. En aquell moment disposava de quatre cases distribuides a l'Ametlla del Vallès, Terrassa, Rubí i la colònia Güell.

Durant el període de la congregació, l'obra va oferir un gran servei a la població, generant un gran impacte social. Es dedicà la casa a acollir noies en risc d’exclusió social o amb necessitats especials en modalitat diürna, espai vacacional i residencia anual. A més a més, també s'impartia educació sovint proporcionada pel Dr. Pere Tarrés.

Malauradament, l’any 1937, durant la guerra civil la casa va ésser expropiada per la Generalitat per presumpció de persones afiliades al bàndol Franquista. Gràcies a diferents referències es creu que la casa durant la guerra civil va ser utilitzada per refugiats de guerra i punt d’escapament cap a França. 

Un cop finalitzada la guerra, la casa retornà a l’ordre de la Nstra. Senyora de la Visitació. A finals del segle XX la casa va passar a mans de la Generalitat de Catalunya que la va utilitzar com a escola. Finalment aquesta va ser retornada de nou als seus propietaris. En els últims temps, i amb les germanes grans, impulsaren campaments d'estiu, espais d'educació adulta i una residència per a la gent gran. Aquesta última va consolidar-se gràcies a la Fundació Antonia Roura, la qual va edificar un nou edifici en la parcel·la de la finca.

 

L'Obra de la Visitació ha estat un espai modèlic i de referència en el poble i la seva dedicació va generar uns früits que, a dia d'avui, encara són visibles.

Camí a una instal·lació juvenil

A inicis del 2006, la finca va segregar-se i l'espai que ens ocupa passà a mans de la Diòcesi de Terrassa per destinar-se a l'educació cristiana d'infants i joves i constituí un centre de formació. Anys més tard, al 2012, l'Associació Centre d'Esplai del Roser comença a organitzar activitats per infants i joves i finalment es va obrir un conveni amb l'entitat per donar-li ús i revitalitzar-la.

Amb la constitució de la Fundació Roser de Maig al 2017, es planteja un pla de treball per retornar la vitalitat de la finca i oferir aquest espai a diferents entitats i grups com a centre cohesionador, formador i educador. Per fer-ho cal treballar un projecte socioeducatiu i arquitectònic, que s'adequï a la realitat actual i permeti l'accessibilitat a totes les persones.

L'any 2022, finalitzades les obres d'adequació, s'obre la finca com espai integrat en la Xarxa d'Instal·lacions Juvenils de Catalunya amb un projecte sòlid i una gran il·lusió. 

bottom of page